Agro Papier Chemie Green Deal getekend

Publicatiedatum: 14-11-2013

De VNCI en de Stichting Dutch Biorefinery Cluster (DBC) bevestigden met minister Kamp van Economische Zaken de voortzetting van de Agro Papier Chemie Green Deal op de Innovatie-estafette op 12 november. Hiermee willen de partijen de ontwikkeling van de biobased economy versnellen en zo bijdragen aan de verduurzaming van de maatschappij.

 

Agro Papier Chemie (APC) Green Deal

Met de Agro Papier Chemie (APC) Green Deal zet de industrie zich in om het gebruik van biomassa te bevorderen. Het ministerie tekent daarbij voor assistentie en ondersteuning, onder meer via consistente wet- en regelgeving en instrumenten om potentiële business cases eenvoudig om te zetten naar commerciële initiatieven.

Sectoroverschrijdende samenwerking

Bijzonder is het sectoroverschrijdende karakter: dankzij de Green Deal zijn bedrijven zoals papier-, suikerbiet- of aardappelproducenten en chemiebedrijven partners in het Platform APC. Ze werken samen aan initiatieven om het gebruik van biomassastromen te verwaarden. Kansrijke mogelijkheden zijn reeds geïdentificeerd in het halen van eiwitten uit reststromen en chemische bouwstoffen uit planten, lignocellulose als grondstof, het sluiten van de mineralenkringloop en watervalorisatie.

Business cases

Door het benutten van elkaars kennis en expertise van de eigen industriële grondstoffen, intermediaire stromen en producten, en het inzetten van gezamenlijke technologieën, stelt het Platform APC business cases op waar bedrijven mee aan de slag kunnen. Het platform zal voor 2014 minstens zes business cases opleveren die door bedrijven uit deze sectoren via samenwerking commercieel worden ingezet. De door minister Kamp bekrachtigde verlenging betekent dat het succes zal worden voortgezet richting nog meer business cases op nieuwe cross-sectorale biobased thema’s, zoals biobased composieten, coatings en verpakkingen.

Platform APC

Het platform APC is een industrieel samenwerkingsverband van bedrijven uit de agrofood, de papierindustrie en de chemische industrie. Meer informatie over APC.

Reageer op dit bericht

Naam
E-mailadres
Schrijf uw bericht...