Genetische modificatie en de Biobased Economy

Genetische modificatie (GM) is het door de mens handmatig en gericht veranderen van het erfelijk materiaal, de genen, van een organisme. GM moet hierbij onderscheiden worden van klassieke ‘veredeling’, waarbij nieuwe eigenschappen in organismen verkregen worden door kruising van gewassen of dieren. Met GM kunnen klassieke veredelingsstappen versneld worden doorlopen. Organismen die genetisch gemodificeerd zijn worden GMO (genetically modified organism) genoemd.

De Biobased Economy

In de groeiende Biobased Economy zullen steeds meer materialen, chemicaliën en brandstoffen worden vervaardigd uit plantaardige grondstoffen en reststromen. De hiermee groeiende interesse voor biomassa wakkert ook de discussie over het belang van GMO aan. Er zijn kansen voor de Biobased Economy zonder GMO. Er is nog veel extra waarde te halen door efficiëntere benutting van de huidige plantaardige grondstoffen en reststromen, door middel van technologische innovaties en integratie in bestaande processen en producten. GM is geen doorslaggevende voorwaarde voor het succes van de Biobased Economy.

De toekomst

Het niet toepassen van GM in Europa zal resulteren in een steeds groter wordende technologische en economische achterstand ten opzichte van andere werelddelen waar GM op grote schaal voor gewassen wordt toegepast. Daarnaast zal de vraag naar voedsel en biobased grondstoffen in de komende decennia explosief stijgen. Er zullen dan ook steeds meer discussies worden gevoerd over de mogelijkheden van GM in het reduceren van voedselproblemen, het stillen van de energiehonger, en het wegnemen economische achterstand.

 

Download positionpaper

 

 

 

 

Reageer op dit document

Naam*
E-mailadres*
Organisatie
Schrijf uw bericht...*
* verplichte velden