Valorisatie plantaardige eiwitten

Belangrijke bronnen van eiwitrijke stromen in Nederland zijn agrarische en agro-industriële reststromen, waarvan een groot deel in handen is van de leden van het Dutch Biorefinery Cluster: Cosun, Avebe, LambWeston en bedrijven in de veehouderij en in de tuinbouw. Indien het mogelijk is om op duurzame en kosten-effectieve wijze eiwitten te winnen uit deze reststromen, biedt dit een aantal belangrijke winstpunten. De reststromen leveren meer waarde op, de importen van soja kunnen worden beperkt en de kringlopen binnen de veehouderij sector kunnen beter gesloten worden.

Diverse consortia in Nederland hebben dan ook de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar raffinageconcepten, veel van dit onderzoek is in de pilotfase beland (zie overzichtsdocument van de industriële initiatieven in Nederland).

Toch lijkt de stap naar daadwerkelijke commercialisatie nog niet bereikt te zijn. Het APC heeft daarom een visiedocument opgesteld, waarin wij vaststellen wat de relevante issues zijn die bepalen of eiwitraffinage cases economisch haalbaar zullen zijn, welke voorwaarden noodzakelijk zijn om de stap naar de praktijk te kunnen zetten, en welke stappen vervolgens genomen zouden moeten worden.

Wij vernemen graag uw mening en visie op deze issues! Dus download de documenten via onderstaande links en discussier mee! Ook aanvullingen voor het overzichtsdocument zijn van harte welkom!

 

Download overzichtsdocument

 

 

Download Visiedocument

Reageer op dit document

Naam*
E-mailadres*
Organisatie
Schrijf uw bericht...*
* verplichte velden